Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2014 05:05 - Народната памет ни говори : Бюлетина 22 !
Автор: orlivanov Категория: Политика   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

         Денят 1-ви октомври е необикновена, исторически незабравима дата вече 91 години за село Септемврийци /Горна Гнойница/област Монтана.На тази паметна дата през метежната 1923 г.са разстреляни 72-ма души от селото дръзнали да въстанат срещу терора, за свобода и човешки правдини.

       Преклонението пред трагичния погром доказва историческата приемственост и съпричастие към житейската драма сполетяла селото.Документите от онези бунтовни дни и нощи посочват, че след кървавия преврат на 9-ти Юни 1923 година в цялата страна се започва трескава подготовка за всенародно въстание срещу терора.

       В селото е образуван революционен комитет от комунисти и земеделци, ръководен от Евтим Иванов Бутански и започва трескава подготовка за въс-тние. Въстанието по поречието на р.Цибрица избухва на 24 Септември и на населението още същия ден се обявява работничско-селска власт. Още същия ден се изпращат две бойни групи – 50 човека за Лом и 20 за гара Бойчиновци.

След неуспеха на въстанието хората се връщат в селото, не напускат страната   да емигрират, а остават с убеждението, че на никой лошо не са сторили.Но местните управници не мислят така.На 30 Септември идва наказателен конен ескадрон и започва Вартоломеевата нощ за селото!Изготвени са два списъка на въстанниците и на 1-ви Октомври , едната група с вързани ръце е изведена в местността”Черновръшки шумак”, където са разстреляни 68 човека, а четирима остават живи между труповете.След Баташкото клане от 1876г.Българската история не познава такова масово избиване.И така, всяко трето домакинство в селото остава обезглавено.

        Втората група въстаници е изпратена в гр.Лом, където лежат в шлеповете,като хора надигнали глава срещу Царя.Мнозина от тях след завръщането си от затвора бързо умират от туберкулоза.

        Септеври 1923г.е паметен за нас, потомците на мъчениците в “Черновръш-кия шумак”, които станаха жертва на фашисткия терор.Когато днес обръщаме поглед към онези дни на подем, на погром и на кръв сме длъжни да кажем, че те са разстреляни и лежали в шлеповете без съд и присъда.Години наред след тези събития селото е тормозено от местните управници и шпиц команди.

        Припомняме тези документални факти, за да отбележим, че народната памет е жива  и няма да помръкне.Тя говори, шепти и ни напомня......

        Предстоят ни важни, съдбовни избори. По стародавна изборна традиция бедните хора имат само един силен избор, да облекат във власт левите нацио-нално отговорни партии, които поставят в своите програми човека с неговите биологични и духовни проблеми.На нас ни трябват не просто народни пред-ставители, а мъдри хора, които милеят за България и които ще работят за благото на народа си.

        Нека с Бюлетина №22 да направим за хората Септември да бъде Май !




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orlivanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 126887
Постинги: 64
Коментари: 33
Гласове: 170
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031