Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2014 19:04 - ТТИП - споразумение или недоразумение ?
Автор: orlivanov Категория: Политика   
Прочетен: 2547 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ТТИП – споразумение или недоразумение !

   

 

 

       Най-голямото тайно споразумение ТТИП /Трансантлантическо Търговско Инвестиционно Партньорство/ между САЩ и Европейският съюз е в пълен ход. Едно чудовищно “създание” от корпорациите за корпорациите, за икономиката и бизнеса, но против хората и правото им на живот на тази Планета. Тайните преговарящи, назначени незнайно от кой, решават нашата съдба, отнемат правото ни на свободен избор на живот и мирно съвместно съществуване. Самият главен преговарящ за ЕС, Карел де Гухт говори много,но не казва нищо.

       “Както знаем, България подкрепя тези преговори,като необходимост от повишаване на икономическия растеж в ЕС и засилване на стратегическото партньорство със САЩ”, по думите на външния ни министър. “Решението за сключване на търговски споразумения се взима с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС. С оглед осигуряване на максимална прозрачност бе взето решение за мандата на ЕС да бъде публично достояние. Българската страна подкрепи това решение, което е важна стъпка за премахване на опасенията от евентуална "американизация" и занижаване на стандартите в Европа”, каза Митов. Друг е въпросът,колко ще е прозрачен и публичен процеса и как ще се избегне неговата “американизация”, в България и в тези 28 страни от ЕС !?

 

        Какво ни обещава това “хуманно”споразумение :

 

-          натъпкани с хормони меса, клониран добитък, хлорирани птици и ГМО, които са забравени в Европа, но разрешени в САЩ. ТТИП може да отвори широко вратите на вноса на американски ГМО семена, породи и продукти в Европа, където пазарът им е силно ограничен от европейски, национални и регионални регулации, забрани и мораториуми.

-          ТТИП не дава отговор застрашава ли контрола на ЕС по регулация на опасните химикали с цел опазване здравето на хората.Дали няма да се заобикалят правилата по отношение на химикали свързани с рака на гърдата,аутизма и безплодието,като “Биофенол-А”и хербицида”Раунд-Ъп”,както и вредните за пчелите неоникотиноиди на “Байер” и “Синджента”,които временно са забранени от Европейската комисия.

-          ТТИП урежда споровете между корпорациите и държавата в ущърб на държавата и нейните граждани.Ако действащ закон в страната повлияе на печалбата на бизнеса, то корпорацията може да съди държавата за сметка на данъкоплатците. Всички тези дела ще се гледат от арбитражен съд с трима арбитри,а не от обикновените съдилища и решението според международното право е задължително.

-          Не са обещаващи и показателите за растеж,просперитет,нови работни места,както и защита правата на работниците и служителите. Според експерти, такова едно подобно споразумение, като НАФТА /Североамериканското споразумение за свободна търговия/, между Канада, Мексико и САЩ е унищожило над 700 000 работни места в САЩ и е увеличило бедността в Южно Мексико.

-          В САЩ фракингът набира скорост с цел увеличаване на запасите от газ. А какво е фракинг /fracking/ - вкарване на химикали и вода под високо налягане в земята, което от своя страна замърсява питейната вода,почвата и околната среда. Кой ще носи отговорност за това и дали евтиният газ може да замени нашето здраве и унищожаване на земята, е въпрос на който ,никой не се наема да отговори !

       Защитници на околната среда от цял свят са твърдо против фракинга.Протестите против шистовия газ у нас,съседна Румъния, Литва от 2012 и 2013 години доказаха, че    Европа не желае такива технологии и дадоха силен отпор в прекратяване дейността на американската компания “Chevron”в България. И макар Лондонският “The Financial Times”да вижда ръката на Москва и “Газпром”, че протестите са били платени от тях, в спецслужбите на страните от Централна и Източна Европа не съществуват никакви доказателства за такава следа. Сега когато цените на нефта падат и дискусиите за енергийната сигурност на Европа са в разгара си,съдбата на американските шистови проекти,стават все по-нерентабилни.Засилването на позицийте на”шистовата революция”в САЩ и проведения референдум в Тексаския град Дентон за добива на шистов газ,по метода на фракинг, които фирмите налагат в Европа, показват,че 59 % от допитаните са за забрана на метода. А германският вестник „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, определя проведения референдум,като"един от най-забележителните резултати" на американската предизборна кампания.

       ТТИП се явява като едно недоказано, неизгодно за хората “споразумение”,вредно за околната среда,правата на гражданите и независимостта на Европа.Необходимо е да се разсекрети целият преговорен процес и се замразят преговорите, докато обикновените граждани от двата континента не се запознаят с текстовете и основните постулати.Секретността на преговорите води до дълбокото съмнение,че преговарящите има какво да крият. Дискриминирането на гражданите от процеса и участието на лобисти и корпоративни представители прави преговорите непочтени, неприемливи и забулени в тайственост.

       Печелившите от едно такова споразумение са само банките и корпорациите. И докато е време сами трябва да си помогнем и направим нещо против това ТТИП. И за да няма после недоразумения от това споразумение е необходимо Европейският съюз да подложи на референдум неговото окончателно отхвърляне или приемане.

 

/ Орлин Иванов /

 

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: orlivanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 127814
Постинги: 64
Коментари: 33
Гласове: 170
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930